Vejetaryenlik Nedir?

Vejetaryenlik Nedir?

Vejetaryenlik, herhangi bir hayvanın (kümes hayvanları, kırmızı et, balık, deniz ürünleri veya eti için öldürülen diğer herhangi bir hayvan) etini tüketmekten kaçınan bir diyettir. Vejetaryenliğin en temel tanımı budur.

Vejetaryenlik Nedir?

Vejetaryenler genellikle jelatin gibi hayvansal yan ürünleri veya işlenmiş ve gıdada kullanılan diğer hayvansal parçaları da tüketmekten kaçınırlar.  Bununla birlikte, pratikte bir vejetaryen daha özel kurallara sahip olabilir.

Vejetaryenlik, diyet uygulayan kişiler asla et, balık veya kümes hayvanı yemeyecektir. Bunun yerine, sağlık ve yemek keyfi için çeşitli bitki bazlı yiyeceklere güvenirler. Her yaştan ve kökenden insan vejetaryen diyeti benimseyebilir.

Vejetaryenlik yeni bir moda veya geçici bir trend değildir. Aslında, ilk vejeteryan toplumunun 1800'lerin ortalarında İngiltere'de kurulduğu ve bu diyetin belkide çok daha eskilere dayandığı tahmin edilmektedir.

Vejetaryenlik, yalnızca sebzeler, meyveler, tahıllar, baklagiller ve sert kabuklu yemişler üzerinde - süt ürünleri ve yumurta eklenerek ya da eklenmeden - genellikle etik, münzevi, çevresel veya beslenme nedenleriyle yaşama teorisi veya uygulamasıdır.

Tüm et türleri (et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri) tüm vejetaryen diyetlerinin dışında tutulmaktadır, ancak birçok vejeteryan süt ve süt ürünlerini kullanır; Batı'daki vejetaryenler genellikle yumurta tüketmektedir, ancak Hindistan'daki vejeteryanların büyük bir kısmı tüketmez.

Hayvansal ürünleri tamamen dışlayan (ve aynı şekilde deri, ipek, bal ve yün gibi hayvansal kaynaklı ürünlerden de kaçınan) vejeteryanlar veganlar olarak bilinir.

Süt ürünlerini kullananlara bazen lakto-vejeteryanlar, yumurta kullananlara da lakto-ovo vejetaryenler denir.